1.Bajka o lidech a oslu

23.05.2010 22:30

1. Bajka o lidech a oslu

Jeden mladý pár s odrostlým chlapcem se rozhodl cestovat, pracovat a poznávat svět. A tak posadili syna na osla a rozjeli se do světa.

Když přijeli do první vesnice, lidé jejich příchod komentovali slovy: "Podívejte na toho nevychovaného chlapce… on na oslu a chudáci unavení rodiče pěšky. Že to tak nechají!" A tak manželka řekla manželovi: "Nedovolme, aby mluvili špatně o našem synovi." Manžel tedy sundal dítě a sám nasedl na osla.
Přijeli do druhé vesnice a zdejší lidé bručeli: "Podívejte na toho nestoudného otce! Nechá manželku a syna trápit se pěšky, zatímco sám se veze na oslu."
Muž tedy sestoupil a nechal nasednout ženu. A společně se synem vedli osla za uzdu.
Ve třetí vesnici však uslyšeli, jak lidé reptají: "Chudák muž! Po namáhavé celodenní práci musí pěšky, zatímco jeho žena se veze. A chudák chlapec. Jak nešlechetnou matku má!"
A tak se nasedli na osla všichni tři a vyrazili na další cestu.
Když přijeli do čtvrté vesnice, zaslechli, jak si lidé šeptají: "Jsou to bestie. Chudáka osla by k smrti umořili, místo aby sestoupili a kráčeli vedle něho…"
A v další vesnici už nemohli ani uvěřit svým uším, když slyšeli: "Hele, to jsou ti tři idioti, jdou pěšky, i když mají osla, který je může nést!".

Zenový příběh

 

 

 

Zpět